Nieuwsbrief Werk en Inkomen (september 2024)

In deze nieuwsbrief leest u alles over (nieuwe) ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van werk, inkomen, hulp bij rondkomen en/of schulden en andere ondersteuning vanuit de gemeente.

Bijstand en de 13e maand

Werkt u naast uw bijstandsuitkering? Dan verdient u hiermee loon. Met uw loon bouwt u elke maand vakantiegeld op. Soms bouwt u ook een eindejaarsuitkering op. Dit noemen we ook wel een 13e maand. Bij het berekenen van uw bijstand houden we rekening met uw vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Eindejaarsuitkering

Krijgt u een eindejaarsuitkering? Dan betaalt uw werkgever deze elke maand of in één keer in december. Het handigst is om dit elke maand te laten uitbetalen. U kunt dat regelen bij uw werkgever. Zo kunnen wij direct het juiste bedrag aan bijstand berekenen dat u per maand krijgt. Krijgt u uw eindejaarsuitkering in één keer in december? Dan kunnen we pas aan het einde van het jaar berekenen wat het juiste bedrag aan bijstand is. We verrekenen het dan in de maanden daarna met uw bijstand.

Heeft u vragen? Stel ze aan uw inkomensconsulent.

Inkomsten en wijzigingen online doorgeven

Vanaf 15 oktober kunt u via de website van de gemeente zaken regelen voor uw uitkering. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.

Wat kunt u zelf regelen?

  • Uw inkomstenformulier invullen 
  • Uw wijzigingsformulier invullen 

Vanaf 15 oktober staat op de website van de gemeente een kopje ‘Mijn inkomen’. U krijgt binnenkort meer informatie hierover thuis gestuurd.

Over een tijdje kunt u via de website een regeling of bijzondere bijstand aanvragen. Ook kunt u dan via de website uw hulpvraag aan het Gebiedsteam stellen, over bijvoorbeeld werk, inkomen, zorg, opvoeding, dagbesteding of jeugdhulp.

Heeft u moeite om uw zaken via de website te regelen? 

U kunt nog steeds uw inkomsten en wijzigingen op papier aan ons doorgeven. 

Volg een opleiding via Fryslân werkt

Wilt u een korte cursus doen of u laten omscholen en alvast werkervaring opdoen? Terwijl u uw uitkering gewoon houdt. Lees dan verder:

Opleidingen

Als u op zoek bent naar een (nieuwe) baan kan het volgen van een cursus of opleiding u helpen. Fryslân Werkt biedt veel verschillende mogelijkheden en u kunt uzelf zelfs helemaal laten omscholen. Samen onderzoeken we wat voor u de beste keuze is. Fryslân werkt helpt u graag! Op de website vindt u alle opleidingstrajecten. 
Voor meer informatie kijk op: Opleidingen - Fryslan Werkt.

Veel zorgkosten? Aanvullende zorgverzekering

Heeft u een laag inkomen en nu of binnenkort veel zorgkosten? En bent u verzekerd bij De Friesland? Dan is het voor u misschien handig om de aanvullende zorgverzekering AV Frieso Compleet af te sluiten. 

Vergoedingen

Deze aanvullende verzekering biedt onder andere een vergoeding voor fysiotherapie, brillen en/of lenzen, tandartskosten en een volledige vergoeding voor orthodontie (beugel) voor verzekerden jonger dan 18 jaar. De gemeente betaalt een deel van de premie.  

Overstappen kan tot eind van het jaar

Bent u nog niet bij De Friesland verzekerd? Tussen 13 november en 31 december 2024 kunt u naar een andere verzekeraar overstappen.

Kijk op Gezondverzekerd.nl – Zekerheid via jouw gemeente voor meer informatie over de vergoedingen en het aanvragen van de verzekering. 

Sam& voor alle kinderen

Schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag vieren of een schoolreisje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen. Kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met weinig geld kunnen via 'Sam& voor alle kinderen' toch meedoen aan allerlei activiteiten op en rond school. Wilt u weten of dit in uw gezin ook kan? Kijk dan op Sam& voor alle kinderen en start een aanvraag!

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar: friesland@samenvoorallekinderen.nl 

Eerste hulp bij geldzorgen

Loopt u achter met het betalen van uw huur, verzekering, het water, gas of stroom? Dan krijgen wij daar een seintje van. Dit is vastgelegd in de wet. Wij bieden daarna onze hulp aan. We sturen dan een brief of bellen u. Op deze manier willen we u helpen voorkomen dat een kleine achterstand groter wordt. Dit noemen we Eerste hulp bij geldzorgen. De hulp is gratis.

Onze hulp

Hoe we kunnen helpen hangt af van uw situatie. En van wat u zelf wilt. We kunnen bijvoorbeeld uw inkomsten en uitgaven duidelijk voor u op een rijtje zetten. Of kijken of u geld kunt besparen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van toeslagen of regelingen. Op Dat Geldt voor Mij vindt u meer informatie.

Kijk ook op Eerste hulp bij geldzorgen | Gemeente Achtkarspelen voor meer informatie.