Economische actieagenda 2025-2026

De gemeente Achtkarspelen heeft een plan gemaakt, de "Economische Actieagenda 2025-2026". Het belangrijkste doel van dit plan is om het ondernemen in de gemeente makkelijker en beter te maken. Daardoor wil de gemeente zorgen dat er genoeg werk blijft en dat er meer banen komen.

De gemeente vindt dat ze een goede service moeten geven aan de mensen met een eigen bedrijf. Ze willen luisteren naar de ondernemers en weten wat ze nodig hebben en waar ze problemen mee hebben. Op basis daarvan gaat de gemeente nieuwe regels en acties bedenken die het ondernemen makkelijker maken. Zo kunnen ondernemers in Achtkarspelen goed doen waar ze goed in zijn: ondernemen.

Bekijk economische actieagenda 2025 - 2026

Veranderingen en Samenwerken

De wereld verandert snel. Denk aan nieuwe technieken en dat we beter voor het milieu moeten zorgen. De gemeente wil samen met de ondernemers kijken hoe ze met deze veranderingen om kunnen gaan. Want zowel de bedrijven als de mensen die er werken moeten zich kunnen aanpassen.

Er is iemand in de gemeente die speciaal bezig is met de economie en de bedrijven, de Ontwikkelaar Economie en Bedrijven. Deze persoon is een soort verbinder tussen de ondernemers, andere organisaties, en de provincie Fryslân. De gemeente werkt ook veel samen met lokale ondernemersverenigingen, zoals:

  • Achtkarspelen Bedrijven Contact (ABC)
  • Handel & Industrie Surhuisterveen (H&I)
  • Business Club Buitenpost (BCB)

Samen willen ze ervoor zorgen dat Achtkarspelen een aantrekkelijke plek blijft om te ondernemen.

Belangrijke Doelen

De gemeente heeft een paar belangrijke doelen gesteld:

  • Een goed ondernemersklimaat
    Dit betekent dat de gemeente bedrijven goed helpt met hun vragen en problemen (gemeentelijke dienstverlening). Ook willen ze het makkelijker maken voor nieuwe bedrijven om zich hier te vestigen en voor bestaande bedrijven om te groeien (bedrijfsvestiging en -ontwikkeling). Verder kijken ze naar de arbeidsmarkt, zorgen ze dat er genoeg kennis en onderwijs is, en dat de wegen en andere voorzieningen goed zijn (infrastructuur).
     
  • Duurzaam ondernemen
    De gemeente wil dat bedrijven meer rekening houden met het milieu en spullen hergebruiken (duurzame en circulaire samenleving).
     
  • De kracht van de regio
    De gemeente werkt samen met andere gemeenten en organisaties in de buurt om de economie sterker te maken (regionale samenwerking). Ze doen dit onder andere via ANNO III en de Versnellingsagenda.

Kortom, de gemeente Achtkarspelen wil een fijne plek zijn voor bedrijven, zodat er genoeg werk is en de economie goed blijft draaien.

Vragen

Wilt u iets weten over de economische actieagenda, of heeft u vragen over het ondernemer in de gemeente Achtkarspelen? Neem dan contact op met de Ontwikkelaar Economie en Bedrijven.