Beleidskaders omgevingswet

In de omgevingsvisie zijn beleidskaders opgenomen waarmee rekening moet worden gehouden bij het opstellen van uw initiatief of plan. Hieronder vindt u deze beleidskaders.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is de basis van ons handelen. Achtkarspelen heeft zich gebonden aan de doelstelling om in de toekomst een energie neutrale gemeente te zijn. Dit doen we door bijvoorbeeld isolatie in de gebouwde omgeving, het stimuleren van zonnepanelen op daken en de overstap op warmtepompen. Het gemeentelijk Energieloket heeft hierbij een belangrijke rol.  

Economische zaken

Het Beleidsplan Economische Zaken geeft richting aan de economische koers waar de gemeente samen met ondernemersverenigingen, ondernemers en andere partners op in wil zetten. Een goed ondernemersklimaat in onze gemeente, ruimte om te ondernemen, inspelen op veranderingen en stappen zetten in de verduurzaming van onze economie: dat is het uitgangspunt voor dit Beleidsplan Economische Zaken. 

Erfgoed

Erfgoed omringt ons overal. Het kan het huisje op de hoek zijn, de oude bakkerij midden in het dorp of de dorpstraditie waar iedereen zo trots op is. Als ze iets bijdragen aan de identiteit van de Mienskip en het verhaal vertellen van het dorp, de regio of een belangrijke gebeurtenis op die plek, dan noemen wij dit erfgoed. Erfgoed maakt een belangrijk onderdeel uit van ons dagelijks leven en kleurt onze leefomgeving. Omdat deze geschiedenis en gebeurtenissen zo belangrijk kunnen zijn heeft erfgoed ook een plek gekregen binnen de kaders van de Omgevingswet. Erfgoed officieel beschermen doen wij in Nederland onder andere door het een monumentstatus te geven. In Achtkarspelen hebben wij op dit moment alleen Rijksmonumenten. Hier willen wij nu ook gemeentelijke monumenten aan toevoegen.

Onze doelen/ambities voor de komende jaren zijn:

  • Onze inwoners duidelijk maken wat erfgoed precies is en hen bewust maken van de belangrijke rol die het speelt voor de Mienskip
  • Mensen trots maken en enthousiasmeren over het potentieel erfgoed wat ze in handen hebben
  • Aanwijzen gemeentelijke monumenten met draagvlak van de Mienskip en eigenaren
  • Beschermen van deze gemeentelijke monumenten door het opnemen van de monumenten in de monumentenlijst.

Publicatie: Erfgoedverordening 

Gezondheid

Achtkarspelen wil een gemeente zijn waar inwoners, organisaties en gemeente gezamenlijk bouwen aan een uitnodigende gezonde sociale en fysieke leefomgeving waarin inwoners ‘zich gezond voelen’, zowel lichamelijk als geestelijk. We vinden het belangrijk dat de leefomgeving uitnodigt om te bewegen en te ontmoeten. Als gemeente dragen we samen met inwoners en organisaties bij aan een gezonde omgeving van onze inwoners. Daarbij richten we ons op factoren die de gezondheid beïnvloeden en gezondheidsverschillen verkleinen en bieden we ruimte aan preventie en nieuwe ideeën.

Publicatie: Gezondheidsbeleid ‘Tegearre sun fiele’ 2022 - 2026

Grondzaken

Het Nota Grondbeleid geeft richting aan de uitvoering van gronduitgifte ((ver)huur en verkoop en overige zakelijke rechten), grondverwerving, grondexploitaties en kostenverhaal in onze gemeente. Voorbeelden hiervan zijn zowel uitgifte van kavels, snippergroen en pachtpercelen, als het financieel overzicht van een ruimtelijke verandering. De Gemeente Tytsjerksteradiel gebruikt grondbeleid om onder andere maatschappelijke doelen te bereiken. Hierbij wordt de huidige wet- en regelgeving toegepast. 

Landschap & Natuur

Gemeente Achtkarspelen streeft naar behoud en versterking van de bestaande landschappen en de daarbij horende landschapselementen. Daarbij zoeken we naar meervoudig ruimtegebruik en koppelkansen. Bij nieuwe ontwikkelingen streven we dan ook naar een plus voor bestaande landschappen, door bijvoorbeeld ruimte te bieden aan biodiversiteit en water, klimaatadaptatie en duurzaam energie- en materiaalgebruik.

  • We willen ruimte bieden aan ondernemers, ingepast in, en met respect voor het bestaande landschap 
  • We zorgen voor een gezonde, veilige en groene leefomgeving in de dorpen en het buitengebied, die als prettig wordt ervaren. In gebieden waar de inrichting van de leefomgeving de gezondheid onvoldoende stimuleert passen we dit aan. 
  • In het buitengebied stimuleren we natuurvriendelijk grondgebruik en -beheer door onze agrariërs, zodat ook daar de biodiversiteit – zowel bovengronds als ondergronds – herstelt. Waar agrariërs andere planologische mogelijkheden nodig hebben, denken we met ze mee en faciliteren daar waar mogelijk. 

Milieu

Voor het beoordelen van een plan op de beleidskaders milieu is per locatie maatwerk nodig. Niet alle onderdelen binnen deze beleidskaders hebben een kant-en-klare checklist waaraan getoetst kan worden. Wel moet een plan voldoen aan de milieunormen die door de gemeente, provincie en/of het rijk zijn opgesteld. Bekijk hieronder de onderdelen die bij een milieubeoordeling aan bod komen:

Recreatie & Toerisme

Achtkarspelen heeft de regionale visie voor toerisme en recreatie naar de eigen gemeente vertaald. Wij willen een plus maken als het gaat om toerisme en recreatie. Een plus voor de toeristen, de ondernemers en de inwoners. Ideaal is het als nieuwe voorzieningen voor het toerisme helpen om de unieke kanten van onze gemeente te versterken.  

  • Regioversterkend: het initiatief versterkt de kenmerken en identiteit van de regio waarin zij ligt en kent een goede landschappelijke inpassing. 
  • Stuwende economische functie: het initiatief is economisch haalbaar en heeft een langjarige focus op toeristisch-recreatieve exploitatie. 
  • Circulair: het initiatief sluit aan bij de duurzaamheidsagenda van de gemeenten. Logiesinitiatieven dragen bij aan de natuurlijke omgeving en samenleving. 
  • Maatschappelijke en economische meerwaarde: het initiatief heeft meerwaarde (en levert een plus op) als het maatschappelijke kansen benut. 

Stedenbouw

Vanuit stedenbouw wordt er gekeken naar de wenselijke en mogelijke ontwikkelingen voor bestaande en nieuw in te richten gebieden. Hierbij wordt gedacht aan hoe de gemeente een gezonde, prettige en leefbare woonomgeving kan teweegbrengen. De stedenbouwkundige kijkt of plannen binnen de stedelijke en/of buitenstedelijke structuur van een gebied past en of er aan specifieke criteria voor het betreffende deelgebied wordt voldaan. Een (her)ontwikkeling van een gebied gaat soms samen met een omgevingsplanwijziging, soms wordt er afgeweken van het omgevingsplan maar ook kan een (her)ontwikkeling passen in de bestaande omgevingsplannen. Als plannen vallen binnen de kaders van de bestaande omgevingsplannen worden deze plannen getoetst middels de 'ontwerpprincipes voor bouwen in Achtkarspelen', de voormalige welstandsnota die onder de Omgevingswet 'regels voor het uiterlijk van bouwwerken' wordt genoemd. 

In de 'ontwerpprincipes voor bouwen in Achtkarspelen' worden enkele principes uiteengezet, met de kaders die de gemeente biedt voor plannen, waarvan initiatiefnemers en plannenmakers kennis kunnen nemen. Aanvullend aan de welstandsnota zijn er beeldkwaliteitsplannen vastgesteld waarin specifiekere eisen staat uitgelicht voor enkele deelgebieden. De welstandsnota is opgedeeld in: principes voor kleine bouwplannen; gebiedsgerichte principes; objectgerichte principes. 

Bij plannen grenzend aan of in het buitengebied worden voor de wenselijke en mogelijke nieuwe ontwikkelingen ook gekeken naar de 'Visie Ruimtelijke Kwaliteit Buitengebied'. Hierbij wordt gestreefd naar (her)ontwikkelingen die ook een verbetering geven aan de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied.

Wonen

Wonen in een groene, landelijke omgeving tussen Leeuwarden en Groningen. Waar een grote variatie aan woningen te vinden is; van ruime vrijstaande gezinswoningen tot seniorengeschikte woningen dichtbij voorzieningen en van splinternieuwe woningen voorzien van de laatste energiesnufjes tot karakteristieke, monumentale boerderijen. Een rustige, gezinsvriendelijke woonomgeving bestaande uit tal van dorpen en buurtschappen met elk hun eigen identiteit en kwaliteit. Dat is wat het wonen in de gemeente Achtkarspelen typeert. We zien daardoor als gemeente potentie om onze aantrekkingskracht op vestigers te versterken en eigen inwoners te binden. De ligging halverwege Leeuwarden en Groningen maakt de dorpen in Achtkarspelen aantrekkelijke woonplaatsen voor forenzen.