Wateroverlast

In Nederland komen er periodes met langdurige regen voor. Hierdoor raakt het gemeentelijk riool vol, de rioolpompen draaien op volle kracht. Op diverse plekken vindt er overstort van rioolwater naar het oppervlaktewater plaats.

Mogelijk heeft u hier soms met het doorspoelen van de wc ook last van. Dit is vaak tijdelijk. Als de regenbuien weer afnemen of als het weer droog wordt merkt u dat de afvoer wel weer werkt.

Moet ik ook bellen met de gemeente? Wij willen u vragen hiermee te wachten tot de regenbuien weer af nemen of het droog wordt. Meestal is de overlast dan ook voorbij.

Houd wateroverlast buiten

Om wateroverlast buiten te houden is het verstandig een ontlastput aan te brengen. Een ontlast put is een pvc-hulpstuk. Wij adviseren dan ook om deze bij één of eventueel meerdere regenpijpen buitend de woning te plaatsen.

Ontlastputjes

Het plaatsen van een ontlastput is volgens het bouwbesluit verplicht bij nieuwbouwwoningen. Ontlastputjes kunnen bij extreme neerslag en bij verstoppingen veel overlast en schade voorkomen. Veel bouwers vergeten het om ontlastputjes aan te brengen. De kosten voor een ontlastputje bedragen ongeveer € 20. De schade bij wateroverlast is een veelvoud.

Beluchting of ontluchting huisriolering

Een goede huisaansluiting heeft een ontluchting en beluchting. Als dit niet goed werkt kan er, zeker bij een slechte ligging van de huisriolering, lucht opgesloten worden. Door deze luchtbellen wordt bij regen minder water afgevoerd en kunnen verstoppingen ontstaan.

Beluchting van de huisriolering is noodzakelijk om vacuümtrekken te voorkomen. Bij een slechte beluchting ontstaat onderdruk bij het doortrekken van het toilet of het leeglopen van het bad. De stanksloten of sifons worden leeg getrokken. Hierdoor kan rioollucht in de woning komen.

Meer informatie op YouTube:

Rioned: Hoe hou ik regenwater buiten

Rioned: Het regent, het regent 

Rioned: Water op straat na hevige regenval