Collegebesluiten week 44 2021

1. Vaststellen Reglement Burgerlijke Stand Achtkarspelen 2022

Portefeuillehouder: Oebele Brouwer

Het college heeft het Reglement Burgerlijke Stand Achtkarspelen 2022 vastgesteld die ingaat op 1 januari 2022. Ook heeft het college besloten medewerkers van de backoffice burgerzaken te mandateren voor het aanwijzen van “buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand voor één dag” per 1 januari 2022. Vanwege gewijzigde wet-en regelgeving, nieuwe inzichten en het willen voorzien in de wens van paren om meer keuze te hebben bij het vinden van een trouwambtenaar is het noodzakelijk het Reglement Burgerlijke Stand te herzien.

2. Beantwoording schriftelijke vragen FNP inzake (fietspad in) Drogehamstermieden

Portefeuillehouder: Max de Haan, Jouke Spoelstra

Het college beantwoordt de schriftelijke vragen van de FNP-fractie over (het fietspad in) de Drogehamstermieden.

2.1 Beantwoording schriftelijke vragen FNP inzake (fietspad in) Drogehamstermieden

3. Verklaring van geen bedenkingen Bjirkewei 109 Twijzelerheide

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college vraagt de gemeenteraad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor de bouw van een appartementencomplex met 8 appartementen aan de Bjirkewei 109 te Twijzelerheide. Verzoekers hebben een principeverzoek ingediend voor het realiseren van 8 appartementen op het perceel Bjirkewei 109 te Twijzelerheide. Het perceel was eerder in gebruik als café/horecagelegenheid en heeft deze bestemming ook. De horeca is inmiddels gesloten en verzoeker heeft het perceel aangekocht met de wens om hier een appartementencomplex op te realiseren. Omdat de aanvraag niet binnen het bestemmingsplan past, is deze opgevat als een verzoek om af te wijken van het bestemmingsplan. Voordat de vergunning kan worden verleend, dient de raad eerst een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen af te geven.

4. Principeverzoek voor het wijzigen van de bestemming aan de Gedempte Vaart 80 Te Surhuisterveen

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college heeft besloten om in principe medewerking te verlenen aan het wijzigen van de horecabestemming naar een woonbestemming voor het perceel Gedempte Vaart 80 te Surhuisterveen. Aan de medewerking zijn een aantal voorwaarden verbonden.

5. Voortgangsnotitie Onderwijsbeleid Koers op Kansen

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college heeft de voortgangsnotitie van het onderwijsbeleid ‘tussenstand Koers op Kansen 2019-2023’ vastgesteld. De tussenstand wordt gedeeld met de gemeenteraad en wordt toegelicht tijdens de informatiecarrousel op 18 november.

5.1 Raadsvoorstel Voortgangsnotitie uitvoering onderwijsbeleidsplan Koers op Kansen 2019-2023

5.2 Voortgangsnotitie uitvoering onderwijsbeleidsplan Koers op Kansen 2019-2023

6. Uitgangspunten inkoopstrategie Wmo en Participatie

Portefeuillehouder: Margreet Jonker

Het college is akkoord met de geformuleerde uitgangspunten die het fundament zijn voor het opstellen van de nieuwe inkoopstrategie voor Wmo en Participatie. Deze uitgangspunten worden op 18 november opiniërend aan de raadswerkgroep Sociaal domein aangeboden. Op basis van deze uitgangspunten zal de inkoopstrategie verder vorm worden gegeven.

6.1 Uitgangspunten inkoopstrategie Wmo en Participatie

7. Beantwoording schriftelijke vragen CDA over brug Kootstertille

Portefeuillehouder: Max de Haan

Het college beantwoordt de schriftelijke vragen van de CDA-fractie over de bereikbaarheid rondom de brug Kootstertille vanwege de ingevoerde aslastbeperking.

7.1 Beantwoording schriftelijke vragen CDA over brug Kootstertille

7.2 Brief aan ministerie inzake brug Kootstertille

8. Ontwerp omgevingsvisie

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college heeft kennis genomen van de reacties op de werkversie van de ontwerp omgevingsvisie Achtkarspelen. De raad wordt voorgesteld de ontwerp omgevingsvisie vrij te geven voor inspraak en overleg. De omgevingsvisie is een nieuw integraal kaderstellend instrument, waarin op hoofdlijnen staat wat de kwaliteiten van onze gemeente zijn, welke trends en opgaven invloed hebben op onze leefomgeving en wat de koers voor ruimtelijke ontwikkelingen in de toekomst is. Na een participatief proces is een ontwerp omgevingsvisie nu gereed om voor te leggen aan de raad en te delen voor inspraak en overleg.

8.1 Raadsvoorstel Ontwerp omgevingsvisie

8.2 Ontwerp omgevingsvisie

9. Ontwikkelingsmogelijkheden en scenario's locatie Voorstraat 63 te Buitenpost

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college heeft verschillende ontwikkelingsmogelijkheden voor de locatie Voorstraat 63 in Buitenpost uitgewerkt. Alle scenario’s zijn getoetst op haalbaarheid en wenselijkheid vanuit de diverse beleidsvelden: stedenbouw, planologie, verkeer, civiele techniek, financiën, grondzaken en wonen. Het college heeft besloten om de mogelijkheid van appartementen aan de voorzijde en een woonzorglocatie aan de achterzijde van het terrein verder uit te werken. Naar aanleiding van een motie van de raad van 14 oktober 2021 zal de woonzorglocatie in samenwerking met stichting Sprank worden ontwikkeld. Deze stichting ondersteunt een groep ouders die op zoek zijn naar een locatie in Buitenpost voor begeleid wonen voor de doelgroep jongvolwassenen. De verkoop van de locatie zal in de markt worden gezet. De wijze van verkoop wordt nader onderzocht en uitgewerkt.

10. Onderzoek naar de haalbaarheid van een mfa in Twijzelerheide

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

Het college van burgemeester en wethouders wil weten of er voldoende draagvlak is voor een multifunctionele accommodatie (MFA) in Twijzelerheide. Hiervoor start zij een vervolgonderzoek. Aanleiding hiervoor vormen de voorlopige resultaten van een second-opinion. Ook andere combinaties van functies zijn nog niet uit beeld en worden bekeken. De verwachting is dat in het voorjaar van 2022 het onderzoek is afgerond en het resultaat aan de raad wordt gepresenteerd.

10.1 Raadsvoorstel Onderzoek naar de haalbaarheid van een mfa in Twijzelerheide

10.2 Persbericht Deur naar MFA Twijzelerheide op een kier

11. Verbouwing dorpshuis Twijzel

Portefeuillehouder: Jouke Spoelstra

In het dorp Twijzel verliest het dorpshuis een vaste huurder door opzegging daarvan door de kinderopvang. Daarnaast zoekt de huisarts een vast onderkomen. Onderzocht wordt of dit binnen het dorpshuis kan plaatsvinden. Ruimtelijk gezien kan dit door het voormalig jeugdhonk te verbouwen en uit te bouwen. De gemeente gaat niet zelf verbouwen en verhuren, dat is aan partijen zelf. Het college overweegt om het dorpshuis eventueel te compenseren voor het inkomensverlies.