Bodemenergiesysteem: vergunning of melding

Met bodemenergie kunnen gebouwen, woningen en fabrieken op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld. Door gebruik te maken van deze energie helpt u mee fossiele brandstof te besparen. En u helpt de CO2-uitstoot te beperken.  

Er zijn 2 systemen om gebruik te maken van deze energie in de bodem:  

  • in een open bodemenergiesysteem gebruikt u het grondwater om te koelen of te verwarmen. Grondwater is in de zomer koeler dan de omgeving en in de winter juist warmer.  
  • in een gesloten bodemenergiesysteem (bodemwarmtewisselaar) gaat water in buizen door de bodem, zonder direct contact met het grondwater.  

Meer informatie vindt u op de website van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Controleer of een omgevingsvergunning nodig is

Met de Vergunningcheck in het Omgevingsloket controleert u of u een vergunning moet aanvragen of dat het doen van een melding of het geven van informatie voldoende is. 

Doe de Vergunningcheck

Melding doen

Komt er uit de Vergunningcheck dat u alleen een melding hoeft te doen? Dan kunt u dit in het Omgevingsloket doen. Doe de melding minimaal 4 weken voordat u start met uw activiteiten.

Omgevingsvergunning aanvragen

Komt er uit de Vergunningcheck dat u een omgevingsvergunning nodig heeft? Dan kunt u deze vergunning in het Omgevingsloket aanvragen. Vraag de vergunning minimaal 8 weken voordat u start met uw activiteiten aan.

Milieuregels

Als u een bodemenergiesysteem wilt laten aanleggen dan moet u rekening houden met de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving. Deze regels vindt u via Maatregelen op maat in het Omgevingsloket.